U Kostajnici je danas potpisan Protokol o postupanju i saradnji subjekata nadležnih za zaštitu žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja na teritoriji opštine Kostajnica.

Protokol su potpisali predstavnici opštine Kostajnica, Policijske stanice Kostajnica, Osnovne škole “Petar Mećava”, Centra za socijalni rad, Srednjoškolskog centra, Doma zdravlja Kostajnica, fondacije “Udružene žene “ iz Banja Luke, Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i Osnovnog suda Novi Grad.

Cilj potpisivanja protokola je unapređenje saradnje u oblasti suzbijanja i sprečavanja nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, a potpisnici su se obavezali da u okviru svojih nadležnosti učestvuju u otkrivanju i suzbijanju svih obilka nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, uz međusobnu saradnju i stvaranje mehanizama za primarnu zaštitu žrtava nasilja na nivou opštine Kostajnica.

Među obavezama je i hitno rješavanje predmeta nasilja u porodici uz prioritet dobrobiti žrtve, obezbjeđenje organizacionih i kadrovskih rješenja za što efikasniji rad, dodatna specijalistička obuka službenika koji imaju dodir sa slučajevima nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.

Korisnici protokola su svi članovi porodice, uključujući direktne žrtve i žrtve koje svjedoče nasilju, kao i počinioce nasilja.

Prvi i rukovodeći princip postupanja svih potpisnika Protokola je zaštita sigurnosti žrtve zaustavljanjem nasilja i sprečavanjem ponavljanja nasilja, vodeći računa o izbjegavanju dodatne viktimizacije i povređivanja žrtve.

Protokolom je propisano i da načelnik opštine donese rješenje o formiranju članova Grupe za koordinaciju i saradnju za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici na teritoriji opštine Kostajnica.

Gorica Ivić izvršni direktor Fondacije “Udružene žene” rekla je Radiju Kostajnica da sve lokalne zajednice u srpskoj imaju obavezu da potpišu protokol i formiraju Grupu za koordinaciju i saradnju za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici, te da su svi subjekti zaštite na nivou lokalne zajednice, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske, dužni da djeluju u slučajevima porodičnog nasilja.

“Ovo djelovanje se između ostalog odnosi na konkretno postupanje kad dođe do prijave, ali i na aktivnosti koje podrazumijevaju prevenciju kako do nasilja ne bi uopšte došlo”, kazala je Ivićeva.

Ona je navela da Kostajnica pripada Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, odnosno prijedorskoj regiji u kojoj je povećan broj prijava za nasilje u porodici.

“Konkretne podatke za Kostajnicu nemamo, ali imamo podatke za SOS telefon koji vodi naša fondacija, gdje imamo u prosjeku tri do pet poziva dnevno. To nisu sve pozivi koji se odnose na prijavljivanje, nego i za informisanje i savjetovanje”, kaže Ivićeva

Ona je istakla da se nasilje u porodici u Republici Srpskoj od 2020. godine kvalifikuje kao krivično djelo, a djeca su žrtve nasilja i ukoliko nasilje nije usmjereno direktno na njih.

“Ukoliko su djeca prisutna ili čuju ili su u drugoj prostoriji, policijski službenici su dužni to da evidentiraju, tako da su kazne zatvora od dvije do deset godina prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za djela nasilje u porodici”, poručila je Ivićeva

Prema njenim riječima, sve usluge subjekata zaštite za žrtve nasilja su besplatne, a u slučaju nasilja mora se postupati hitno.

Dodala je da žrtve nasilja prije ili poslije prijave moraju otići u zdravstvenu ustanovu da uzmu ozljedni list koji služi kao dokaz u postupku, a koji prema procedurama i pravilima struke izdaje nadležna zdravstvena ustanova

“Žrtve imaju i pravo na zbrinjavanje u sigurnu kuću i mogu to same zatražiti, a Centar za socijalni rad izdaje rješenje. Za ovu regiju banjalučka Sigurna kuća pruža usluge pomoći i podrške žrtvama porodičnog nasilja. Takođe, imaju pravo i na besplatnu pravnu pomoć koju mogu da ostvare u vladinim centrima za pružanje besplatne pravne pomoći, kao i u nevladinim organizacijama”, rekla je Ivićeva.

Za pravno savjetovanje žrtve mogu nazvati 051/462-146 ili besplatan SOS broj 1264 koji je dostupan 24 sata dnevno.