Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić posjetio je danas opštinu Kostajnica gdje je sa načelnikom Nikolom Janjetovićem obišao poplavljeno područje.

„Vidim da se ovdje nešto radilo na vodozaštitnim objektima, ali činjenica je da je opštinska uprava na čelu sa načelnikom i Civilna zaštita odradila značajan posao i da još uvijek prebacivenjm vode održavaju stanje stabilnim“, rekao je Minić Radiju Kostajnica.

On je istakao da je, imajući u vidu sinoptičku prognozu i sve ono što se može očekivati u narednim satima, najgore prošlo, ali da i dalje treba biti oprezan.

„Vidimo i da je stagnacija vode, što je dobro. Ne mislim da je situacija nešto prilično zabrinjavajuća jer sinoptičke prognoze najavljuju u narednih 48 sati maksimalno između osam i 13 litara kiše, što je u odnosu na 120 i 130 litara prethodnih dana nešto što neće ugrožavati i puniti vodotoke“, kazao je Minić.

On je dodao da iz svega treba izvući pouku, s obzirom na elementarne nepogode i klimatske promjene, navodeći da je mjesec maj gotovo postao mjesec koji ne može proći bez poplava.

„Vode Srpske, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Republike Srpske moraju ići i idu mnogo koraka napred. Da bi se sve ovo saniralo i dovelo u neke sisteme potrebno je i nauke i rada i novaca i sigurno ćemo nastaviti s tom aktivnošću. Gradićemo infrastrukturu, uključićemo struku i nauku da maksimalno možemo odgovoriti ovakvim pojavama“, naglasio je Minić.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da je odbranjen centar grada zalaganjem Štaba za vanredne situacije, Civilne zaštite, Komunalnog preduzeća, vatrogasaca i doborovoljaca koji su pritekli u pomoć.

„Najvažnije je da nemamo žrtava, mi smo se maksimalno potrudili i dizanjem zečijeg nasipa i angažovanjem šest pumpi na najnižoj tački u gornjem dijelu Ulice Ranka Šipke odbranili smo centar grada od poplave“, rekao je načelnik.

On je dodao da će večeras biti angažovane još dvije pumpe većeg kapaciteta s kojima će se pokušati spustiti nivo vode kod zečijeg nasipa.

Načelnik je rekao da se u donjem dijelu ove ulice još brane tri objekta, a Crveni krst dostavio je poplavljenim i zaplavljenim domaćinstvima vodu i prehrambene pakete.

Janjetović se zahvalio ministru na posjeti, kao i pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite koji su pritekli u pomoć radeći na terenu i dostavili pumpe za ispumpavanje vode.

On je poručio da se ne treba opuštati, iako Una trenutno stagnira u Kostajnici, a uzvodno opada.