Opština Kostajnica će ove školske godine stipendirati ukupno 50 studenta i srednjoškolaca, a za stipendije će iz budžeta biti izdvojeno 42.500 KM.

Načelnik opštine Nikola Janjetović, koji je danas potpisao ugovore sa korisnicima stipendija, rekao je Radiju Kostajnica da je stipendiranje dio pronatalitetne politike opštine i podrška mladim ljudima.

„Opština ima u vidu da treba ulagati u mlade naraštaje. Pratili smo i inflaciju koja se dešava. Smatramo da ova sredstva treba da budu veća, ali onoliko koliko imamo i možemo, toliko ćemo obezbijediti studentima i sportistima“, kazao je načelnik.

On je istakao da će stipendije iduće sedmice biti isplaćene jednokratno i dodao da će studenti dobiti po 1.200 KM, a srednjoškolci po 500 KM.

„Studenti su dobili veći iznos jer su smisao stipendiranja studenti, ali kako je opština Kostajnica budžetom predvidjela 41.000 KM za ovu namjenu imali smo prostora i nešto malo sredstava smo dodali da obezbijedimo i sportske stipendije, tako da su svi dobili stipendije“, rekao je on.

Student treće godine farmacije u Banja Luci Katarina Milošević rekla je da joj stipendija mnogo znači jer može pokriti godišnje troškove školarine.

„Možemo da obezbijedimo sebi knjige za studiranje i na taj način da olakšamo roditeljima u smislu troškova našeg školovanja“, rekla je Katarina.

Milan Slijepac kadet Fudbalskog kluba Partizan i najbolji strijelac jesenjeg dijela sezone kaže da će mu mnogo značiti sportska stipendija koju će uložiti u opremu i troškove putovanja, jer živi u Petrinji.

Sportsku stipendiju dobio je i Dalibor Grubić senior FK „Partizan“. I on će stipendiju uložiti u fudbalsku opremu.

Stipendija je odobrena za 25 studenata, i to 10 koji će primati stipendiju na osnovu uspjeha na studiju, sedam po osnovu socijalnog statusa, četiri po osnovu deficitarnih zanimanja, dva studenta korisnika sportske stipendije i dva studenta po odluci načelnika.

Sportsku stipendiju će dobiti i 25 učenika srednje škole.

Prošle školske godine opština je stipendirala 36 studenata i srednjoškolca, za šta je iz budžeta izdvojeno 36.000 KM.