Prema trenutnim meteorološkim podacima na području opštine Kostajnica u naredna dva do tri dana pašće 60 do 120 litara kiše, što ne bi trebalo da uzrokuje bujične poplave, rekao je Radiju Kostajnica načelnik opštine i komandant Štaba Civilne zaštite Nikola Janjetović.

On je rekao da su sve službe ipak u pripravnosti i da je jutros održana sjednica Štaba Civilne zaštite, te da je utvrđen spisak mjera koje treba preduzeti.

“Imamo na stanju dovoljne količine pijeska i vreća, ali smo za svaki slučaj naručili još jedan kamion pijeska. Obići ćemo korita rijeka kako bismo na vrijeme uklonili eventualne prepreke. Ljudstvo i mehanizacija su u pripravnosti, organizovano je dežurstvo i prati se situacija na terenu, kao i hidrometeorološki izvještaji“, kazao je Janjetović.

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do drastičnog porasta vodostaja, najviše problema će uzrokovati rječice Tavija i Bubnjarica.

„U slučaju poplave kritične tačke su donji dio Ulice Ranka Šipke, Ulica 2. maja i područje oko vrtića „Kestenko“ i nekoliko okolnih objekata“, naveo je Janjetović.

On je pozvao stanovništvo da zaštiti materijalna dobra podižući ih na viši nivo.

Preduzeće "Vode Srpske" upozorilo je na veoma obilne padavine naredih dana i pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Prema najavama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, od 16. do 20. januara očekuju se veoma obilne padavine na području Hercegovine, gornjeg Podrinja i Sarajevsko-romanijske regije, kao i na zapadu Republike Srpske, a posebno obilne padavine u tom periodu očekuju se na području Crne Gore.

Zbog obilnih padavina očekuje se nagli rast bujičnih vodotoka, kao i znatan rast vodostaja većih rijeka u Republici Srpskoj, saopšteno je iz "Voda Srpske".

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je upućen dopis svim lokalnim zajednicama da preduzmu neophodne preventivne mjere u vezi sa najavljenim velikim količinama padavina.