Preduzeće "Vode Srpske" upozorilo je na veoma obilne padavine naredih dana i pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Prema najavama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, od 16. do 20. januara očekuju se veoma obilne padavine na području Hercegovine, gornjeg Podrinja i Sarajevsko-romanijske regije, kao i na zapadu Republike Srpske, a posebno obilne padavine u tom periodu očekuju se na području Crne Gore.

Zbog obilnih padavina očekuje se nagli rast bujičnih vodotoka, kao i znatan rast vodostaja većih rijeka u Republici Srpskoj, saopšteno je iz "Voda Srpske".

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je Srni da je upućen dopis svim lokalnim zajednicama da preduzmu neophodne preventivne mjere u vezi sa najavljenim velikim količinama padavina, te da je o svemu upoznat i predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik.

- Svim gradonačelnicima, načelnicima i odgovornim osobama za Civilnu zaštitu u jedinicama lokalne sampuprave upućen je dopis da shodno planu odbrane od poplava preduzmu preventivne mjere - rekao je Novitović.

On kaže da se očekuje da će u Hercegovini pasti i preko 250 litara kiše po metru kvadratnom, te da se i na području Sarajevsko-romanijske regije očekuje veća količina padavina.

On je rekao da su ljudi iz Civilne zaštite dobili zadatak da danas i sutra provjere svu opremu koja se koristi za zaštitu i spasavanje.

 - Plan odbrane od poplava je usvojen na Vladi Republike Srpske i tačno definiše koja javna preduzeća imaju koje obaveze i šta su obaveze lokalnih samouprava - podsjetio je Novitović.

 

Izvor: RTRS i SRNA