U Kostajnici je danas počela podjela udžbenika za učenike od petog do devetog razreda Osnovne škole „Petar Mećava“.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je novinarima da je opština za 148 kompleta školskih knjiga izdvojila iz budžeta 35.000 KM.

„Nabavka udžbenika je jedna od opštinskih mjera pronatalitetne politike. Trudili smo se da izađemo u susret svim roditeljima i da pokušamo ublažiti ova teška vremena“, rekao je Janjetović.

Željka Kos, majka dva dječaka koji pohađaju drugi i sedmi razred kostajničke osnovne škole, kaže da besplatni udžbenici njenoj porodici mnogo znače.

„Dvoje djece je tu, veliki su troškovi za knjige i ovo je zaista fin gest. Cijene svega su visoke, pa i samih knjiga i ovo nam mnogo znači“ istakla je ona.

Podjela udžbenika za učenike od petog do devetog razreda organizovana je u skupštinskoj sali u objektu Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“ od danas do srijede od 09.00 do 15.00 časova i od 17.00 do 20.00 časova.

Udžbenike mogu preuzeti isključivo roditelji učenika.

Učenici od prvog do četvrtog razreda i djeca iz višečlanih porodica udžbenike će dobiti 1. septembra u školi, a obezbjeđuje ih Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Direktor škole Miroslav Škara zahvalio se opštini i resornom ministarstvu jer su obezbijedili beplsatne udžbenike za sve učenike i omogućili im da nesmetano pohađaju nastavu.

On kaže da je sve spremno za početak nove školske godine, uključujući i ogrjev.

Osnovna škola „Petar Mećava“ broji 282 učenika, a u prvi razred ove godine će krenuti 30 đaka.