Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostajnica imalo je povećan broj intervencija na gašenju požara u prvom polugodištu ove godine.

Komandir društva Siniša Glušica rekao je Radiju Kostajnica da su do 18. jula vatrogasci ugasili 28 požara.

„Najviše posla smo imali u martu ove godine kada smo gasili požare šume, šikare i niskog rastinja u selima Kalenderi, Gumnjani, Zovik i Pobrđani“, rekao je Glušica.

On je dodao da su vatrogasci bili angažovani i na pranju ulica, obezbijeđenju skupova, prevozu pitke vode, kao i da su asistirali radnicima Komunalnog preduzeća.

Glušica je istakao da u narednom periodu treba ulagati u razvoj vatrogastva i opremu kako bi se spriječili veliki požari koji su sve češći zbog globalnog zatopljenja.

Prema njegovim riječima, neophodno je sprovoditi preventivne mjere u očuvanju šuma i poljoprivrednih dobara, kao i mjere u preduzećima gdje postoji veća vjerovatnoća za izbijanje požara.

Naglašava da je neophodno nabaviti odgovarajuću opremu za gašenje početnih i razvijenih požara, što je od velike važnosti za spasavanje materijalnih dobara u gradu i u seoskim područjima.

„Da bi DVD Kostajnica još bolje funkcionisalo potrebno je nabaviti vozilo za gašenje požara sa pratećom opremom po evropskim standardima. Za ovo vozilo uradili smo projekat koji smo predali Civilnoj zaštiti na razmatranje“, zaključio je Glušica.