Opština Kostajnica će u idućoj školskoj godini finansirati nabavku udžbenika za učenike Osnovne škole „Petar Mećava“ od 5. do 9. razreda, rekao je Radiju Kostajnica načelnik opštine Nikola Janjetović.

„U cilju podrške pronatalitetnim mjerama opština će izvršiti nabavku knjiga za sve učenike za koje udžbenike ne nabavlja Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ovim putem obavještavam roditelje djece koja idu u kostajničku osnovnu školu da ne kupuju udžbenike“, rekao je Janjetović.

Prema njegovim riječima, za ovu namjenu će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno oko 35.000 KM.

„U budžetu imamo povećan prihod i smatrali smo da trebamo dodatno reagovati u smislu pronatalitetne politike i da sredstva trebamo usmjeriti u tom pravcu. Imajući u vidu povećanje cijena, mislimo da najviše možemo pomoći roditeljima nabavkom knjiga za osnovnu školu“, kazao je načelnik.

On je dodao da već na idućoj sjednici Skupštine opštine ova odluka ide na usvajanje, te da je pokrenuta i procedura nabavke knjiga.

Opština Kostajnica je ove godine za direktne i indirektne pronatalitetne mjere izdvojila 93.000 KM, a sada je taj iznos uvećan za 35.000 KM, koliko će biti potrebno za nabavku udžbenika.

Do 20. maja ove godine u Kostajnici je rođeno petoro djece.