Opština Kostajnica je u proteklih sedam dana odabrana za učešće u dva projekta, rekao je Radiju Kostajnica portparol opštine Aleksandar Pašić.

“Riječ je o projektu “Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini” koji sprovodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, a ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih samouprava putem Platforme za razmjenu među opštinama i gradovima u Bosni i Hercegovini”, naveo je Pašić.

On je dodao da je danas održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova iz Slovenije na kome je dogovorena realizacija još jednog projekta u okviru koga će biti održane obuke iz dvije oblasti, i to iz prve pomoći i pisanja i kandidovanja projekata prema EU.

U ovom projektu učestvovaće Kostajnica, Krupa, Kozarska Dubica, Prijedor, Novi Grad, Oštra Luka i Banja Luka.

“Obuka iz prve pomoći obuhvatiće 400 lica iz ovih opština i gradova starosti od šest do 18 godina koja će biti obučena za upotrebu poluautomatskih eksternih defibrilatora”, pojasnio je Pašić.

Prema njegovim riječima, za pisanje projekata koje finansira EU, biće obučeno ukupno 25 osoba, uglavnom radnika lokalnih uprava i agencija.

Na kraju ovog projekta, koji se realizuje do 31. decembra iduće godine, opština Kostajnica trebalo bi da dobije poluautomatski eksterni defibrilator koji će biti postavljen na odgovarajuću lokaciju u gradu.