Učenici kostajničke Osnovne škole “Petar Mećava”, njih 16, danas su obilježili 77. godišnjicu proboja ustaškog logora Jasenovac. 

“Put sjećanja” obuhvatio je biciklističku rutu od Kostajnice do Donje Gradine, dugu oko 40 kilometara.

Startna pozicija bila je masovna grobnica na Zečevom brdu u Kostajnici gdje se nalaze dvije masovne grobnice u kojima je 1941. godine pokopano oko 2.600 srpskih žrtava.

Sa ovog mjesta učesnike je ispratio načelnik opštine Nikola Janjetović, poželivši im srećan put i istakavši da će opština i ubuduće podržati ovu manifestaciju sa ciljem da se očuva sjećanje na stradanje naših predaka.

Kako je i predviđeno, kod spomen krsta u dvorištu Crkve Svete Petke Paraskeve u Kozarskoj Dubici dočekao ih je sveštenik Vojo Docić koji je pričao o napadu na Kozarsku Dubicu 18. septembra 1995. godine.

On je rekao da je ovaj hram posvećen stradalima u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu sa područja Kozarske Dubice i da su u crkvi postavljene spomen ploče sa imenima i prezimenima 220 poginulih boraca.

Kod crkve u Drakseniću djecu je dočekao ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović koji je rekao da su ovakve manifestacije izuzetno važne jer predstavljaju jedan od načina da mladi ljudi saznaju i spoznaju šta se dešavalo u našoj istoriji.

“Lijep način da uz sport i rekreaciju djeca mnogo toga nauče i saznaju. Ovakve manifestacije su važne jer, po meni, u našem obrazovnom sistemu nije mnogo posvećeno pažnje našem stradanju, pogotovo u Drugom svjetskom ratu. Došao sam da podržim djecu u ovoj manifestaciji obilježavanja 77 godina proboja logora Jasenovac. Želim da se zahvalim organizatorima iz Kostajnice koji su ovo pripremili. Djeca prolaze ovim našim stradalničkim krajem i pokazala su da imaju veliko sportsko srce i duh, te da imaju veliku želju da obiđu mjesta gdje su naši preci stradali”, rekao je Milunović.

On je izrazio uvjerenje da će iduće godine biti daleko više djece.

Predsjednik Skupštine opštine Kostajnica Miloš Šteković rekao je da je ponosan na djecu, koja su na put krenula od masovne grobnice u Kostajnici gdje je ustaški zločin bio strašan, sa preko 2.500 srpskih žrtava koje su u širem kontekstu dio jasenovčkih žrtava, te da se nada da će ovaj događaj prerasti u tradiciju.

Istorijski čas kod crkve u Drakseniću, gdje je mučeničkom smrću stradalo 360 ljudi, učesnicima je održao sveštenik Saša Tošanović, naglasivši da upravlja jednom od najstradalnijih parohija Srpske pravoslavne crkve.

Djeci koja su pažljivo slušala pokazao je grobnicu krvi i mozgova, grobnicu djevojčica i majki, grobnicu mladića i djevojaka, grobnicu spaljenih, grobnicu dječaka i staraca…

Ipak, sveštenik je naglasio da se život ne da zaustaviti i da ova strašna priča ne treba da rastuži i opterećuje djecu, već da ih potakne da žive i da se raduju životu, sjećajući se svojih predaka.

U spomen području Donja Gradina učesnike “Puta sjećanja” dočekao je kustos Dejan Motl koji je, nakon što su djeca položila vijenac i zapalila svijeće, održao istorijski čas ispričavši dio priče o stradanju muškaraca, žena i djece u logoru Jasenovac i proboju jasenovačkih logoraša.

Cilj je ostvaren, djeca iz Kostajnice su, na sebi svojstven način, odala počast, ne samo jasenovačkim logorašima, nego cijelom stradalničkom narodu Potkozarja.

Naučili su nešto novo, posjetili su mjesta za koja nisu znali, pokazali su koliko velika srca i veliku snagu imaju, iskazali su poštovanje, dobro vaspitanje i sportski duh i na najljepši način predstavili svoju lokalnu zajednicu, školu i porodice.

Ponosni smo na vas!

 

“Putem sjećanja” danas su prošli učenici 8. i 9. razreda kostajničke Osnovne škole “Petar Mećava” i najmlađi među njima desetogodišnji David Pribičević.

Na biciklima su ih pratili Aleksandar Pašić i Dubravko Starčević.

U pratnji: Pripadnici policijskih stanica Kostajnica i Kozarska Dubica, hitna služba Doma zdravlja Kostajnica, AMS Republike Srpske (AMD Kozarska Dubica i Kostajnica), nastavnik Igor Stojaković.

Organizator: Opština Kostajnica