Učenici kostajničke Osnovne škole “Petar Mećava”, njih 16, krenuli su jutros biciklima “Putem sjećanja” u Donju Gradinu kako bi obilježili 77. godišnjicu proboja ustaškog logora Jasenovac. 

Kao što su prošle godine obećali dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović koji su osmislili i pokrenuli ovu priču, ove godine počast jasenovačkim logorašima odaje veći broj djece iz Kostajnice.

Kiki i Rale su samoinicijativno biciklima prešli dionicu od masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata u Kostajnici do spomen-područja u Donjoj Gradini dugu četrdesetak kilometara.

Njihovu ideju je i tada podržala opštinska uprava, a ove godine preuzela je na sebe organizaciju “Puta sjećanja”, sa ciljem da se ovaj događaj omasovi i preraste u tradiciju.

Načelnik opštine Nikola Janjetović ispratio je učesnike sa Zečevog brda u Kostajnici gdje se nalaze dvije masovne grobnice u kojima je 1941. godine pokopano oko 2.500 srpskih žrtava.

On je sa ovog mjesta poručio da je obilježavanja naše istorije potrebno podići na viši nivo, te da se opština trudi da isprati ovu manifestaciju, da se ne zaboravi.

“Opština je obezbijedili sve mjere bezbjednosti i ono što je potrebno učesnicima ovakvog jednog puta sjećanja”, kazao je Janjetović.

Planom “Puta sjećanja” predviđen je obilazak Spomen krsta u Kozarskoj Dubici, spomen kosturnice kod crkve u Drakseniću i na kraju Spomen-područja Donja Gradina.

Učenicima su se biciklima pridružili Dubravko Starčević i Aleksandar Pašić.

Organizator i generalni pokrovitelj je opština Kostajnica, a u organizaciji učestvuju Osnovna škola "Petar Mećava", AMS Republike Srpske (Kozarska Dubica i Kostajnica), Dom zdravlja Kostajnica, Policijske stanice Kostajnica i Kozarsa Dubica i Radio Kostajnica.

Organizator se zahvaljuje Javnoj ustanovi Spomen područje Donja Gradina, sveštenicima iz Kozarske Dubice i Draksenića i svima koji su dali doprinos organizaciji "Puta sjećanja".