Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović podsjetio je, povodom obilježavanja Dana opštine, da je na današnji dan 1995. godine održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine Kostajnica, nakon što je opština 32 godine bila u sastavu opštine Novi Grad.

On je naveo da se u proteklih godinu i po opštinska uprava maksimalno trudila da prevaziđe tešku materijalnu situaciju i probleme nastale nakon zemljotresa.

“U tome nam je pomogla Vlada Republike Srpske i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donacijom u iznosu od 6,1 milion KM za rješavanje posljedica zemljotresa. U prvoj fazi rješavali smo prioritetno stambene objekte oštećene u zemljotresu, a sada slijedi druga faza”, kazao je Janjetović novinarima.

On je naveo da su rješavani i infrastrukturni problemi, te da je ove godine u planu rekonstrukcija vodovodne mreže, za šta je Vlada Srpske obezbijedila 300.000 KM.

Predsjednik Skupštine opštine Miloš Šteković rekao je da od 1995. godine Kostajnica bilježi značajne uspone, ali i padove.

“Poplave 2014. godine uzrokovale su štetu procijenjenu na 8,5 miliona KM, a šteta uzrokovana zemljotresom procijenjena je na preko 9 miliona KM i ovakve štete bi i u mnogo razvijenijim opštinama usporile razvoj”, istakao je Šteković.

U okviru obilježavanja Dana opštine vijence na spomenik borcima poginulim u odbrambeno otadžbinskom ratu položile su delegacije načelnika opštine i opštinske uprave, Skupštine opštine, susjednih lokalnih zajednica i boračkih organizacija.

Održana je i svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj su uručene povelje Svetlani Đurđević, Diani Milošević i Varji Žuljević.

Svetlani Đurđević, direktoru Narodne biblioteke “Nevenka stanisavljević” do 2021. godine dodjeljena je povelja za izuzetan doprinos društvenom razvoju i razvoju kulture na području opštine Kostajnica.

“Raditi svoj posao sa puno ljubavi i ostvariti velike rezultate, koje su prepoznali i struka i Republika, a po odlasku u penziju evo stiže i povelja od opštine, velika je čast. U Kostajnici radim 29 godina i ovo je kruna mog rada, a posebno bih se zahvalila radnicima biblioteke i drugim saradnicima”, kazala je Đurđevićeva.

Diana Milošević, kojoj je dodjeljena povelja za izuzetan doprinos zdravstvenom i humanitarnom radu, rekla je da ovo priznanje dokazuje da čovjek svojim trudom i radom može da postigne mnogo.

“Ja sam presrećna i poručila bih mladima da rade i stvaraju bolje uslove za život i neka živi naša Kostajnica i želim im mnogo bolju i srećniju budućnost nego što smo imali mi. Od 1995. godine radim u Domu zdravlja u Kostajnici i ovo je kolektiv kome i dalje pripadam, bez obzira što sam u penziji”, kaže Miloševićeva.

Varja Žuljević, prosvjetni radnik u penziji, koja je 40 godina bila nastavnik u Osnovnoj školi “Petar Mećava”, dobila je povelju za izuzetan doprinos u obrazovnom sistemu na području opštine Kostajnica.

“Ne mogu opisati kako se osjećam, toliko ljudi iz mog kolektiva je takođe zaslužno i zaista sam srećna što sam dobila ovo priznanje”, rekla je Žuljević.

Obilježavanju Dana opštine prisustvovali su i gosti iz Novog Grada, Kozarske Dubice, Oštre Luke i Krupe na Uni.