U Kostajnici je danas održan sastanak regionalnog odbora boračkih organizacija regije Prijedor sa koga je poručeno da je potrebno jedinstvo unutar Boračke organizacije Republike Srpske kako bi se poboljšao status demobilisanih boraca.

Predsjednik regionalnog odbora boračkih organizacija regije Prijedor Zoran Predojević rekao je novinarima da demobilisani borci žive bijedno i da nije riješen njihov status.

“Samo kroz borački dodatak se može riješiti status demobilisanog borca, a ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca usklađivanjem prava svake godine sa dešavanjima na tržištu, odnosno poskupljenjima”, istakao je Predojević.

On je dodao da boračke organizacije prijedorske regije nisu zadovoljne radom rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske.

“Nismo zadovoljni radom rukovodstva Boračke organizacije koje na sva usta hvali ovo što je Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici donijela, a to je povećanje boračkog dodatka od 4 odsto. Mi smatramo da to nije povećanje nego zakonsko usklađivanje sa troškovima potrošačke korpe”, kazao je Predojević i naglasio da se mora razgovarati sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade o povećanju prava boračkih kategorija.

On je rekao da regionalni odbor podržava radnu grupu oko nastojanja da se održi vanredna skupština Boračke organizacije Srpske na kojoj bi borci ove regije naveli čime nisu zadovoljni.

Istakao je da je potrebno jedinstvo na nivou Republike Srpske i izbor novog rukovodstva Boračke organizacije kako bi se poboljšao status demobilisanih boraca.

Miroslav Marinković predsjednik Boračke organizacije opštine Kostajnica rekao je da je saradnja ove organizacije sa opštinskom upravom bolja nego ranije.

On je naveo da demobilisani borci nisu zadovoljni svojim statusom, ali da su djeca poginulih boraca zaposlena i da je riješeno što se moglo riješiti, te da je završena kategorizacija boraca.

Prema njegovim riječima ova organizacija ima oko 850 članova, a u proteklom ratu je učestvovalo oko 950 boraca sa područja opštine Kostajnica.