Odbornici Skupštine opštine Kostajnica usvojili su danas odluku kojom se ekonomska cijena boravka djece u Klubu za djecu “Kestenko” sa 242 KM povećava na 280 KM.

U skladu sa povećanjem ekonomske cijene, odbornici su usvojili i odluku kojom se povećava novčano učešće roditelja za boravak djeteta u vrtiću sa 80 KM na 100 KM mjesečno, dok će opština izdvajati 180 KM.

Prema ovoj odluci, roditelji koji imaju jedno dijete u vrtiću iduće godine će plaćati 100 KM, dok će oni koji imaju dva djeteta plaćati 100 KM za prvo i 70 KM za drugo dijete.

Za boravak troje djece iz jedne porodice, vrtić će za prvo dijete koštati 70 KM, za drugo 60 KM, dok će boravak trećeg djeteta biti besplatan za roditelje.

Roditelji četvoro i više djece koja pohađaju vrtić oslobođeni su plaćanja.

Direktor “Kestenka” Draga Dejanović rekla je Radiju Kostajnica da je do povećanja ekonomske cijene boravka djece u vrtiću došlo zbog povećanja cijena prehrambenih i higijenskih proizvoda, te didaktičkog materijala.

“U skladu s opštim rastom cijena, moralo je doći i do povećanja eknomske cijene boravka u vrtiću kako bismo zadržali kvalitet usluga, odnosno raznovrsnu ishranu, opštu higijenu i raznovrstan didaktički materijal za zanimljiviji i kvalitetniji boravak djece u našoj ustanovi”, navela je Dejanovićeva.

Ona je istakla da je, i pored ovog poskupljenja, kostajnički vrtić i dalje najjeftiniji u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da će opštinska uprava, kao i do sada, nastaviti pomagati rad vrtića i napomenuo da je obezbijedila krevetiće za novoosnovanu treću vrtićku grupu.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o prihvatanju Plana upisa za školsku 2022/23 godinu u Javnoj ustanovi Srednjoškolski centar Kostajnica, prema kojoj se u sljedećoj školskoj godini planira upis 16 budućih tehničara informacionih tehnologija i 24 učenika koji će se školovati za farmaceutske i fizioterapeutske tehničare.

Odbornici su razmatrali i Informaciju o stanju poljoprivrede na području opštine Kostajnica.