U jesenjoj sjetvi na području opštine Kostajnica zasijano je ukupno 112 hektara zemljišta, rekao je Radiju Kostajnica Miroslav Stijak iz opštinske poljoprivredne službe.

On je naveo da su ukupne sjetvene površine u Kostajnici ove godine umanjene za pet do deset odsto, što je posljedica vremenskih uslova, smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje i ostalih nepovoljnih faktora.

“Zasijano je 40 hektara pšenice, 45 hektara ječma, po 10 hektara tritikale i zobi i 7 hektara krmnog bilja“, precizirao je Stijak.

Prema njegovim riječima, jesenja sjetva završena je u propisanim agrotehničkim rokovima, a na parcelama na kojima je sjetva kasnila povoljni vremenski uslovi omogućili su brzo nicanje i rast usjeva.

„Većina jesenjih kultura je iznikla i trenutno se nalazi u dobroj kondiciji. Problem mogu pričiniti niske temperature i mrazevi koji mogu nanijeti štetu mladim biljkama“, kaže Stijak.

Stijak je dodao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo potrebne količine regresiranog dizel goriva.

„Pravo na regresirano gorivo u toku proljećne i jesenje sjetve ostvarilo je 27 poljoprivrednih gazdinstava, a ukupna količina odobrenog goriva je 23.656 litara po cijeni umanjenoj za 0,50 KM od maloprodajne cijene“, naveo je Stijak.