Opština Kostajnica će danas isplatiti prva sredstva prema novoj Odluci o stimulisanju nataliteta usvojenoj 5. novembra ove godine.

„U skladu sa ovom odlukom pristigli su nam zahtjevi roditelja čija su djeca rođena nakon što je odluka ovog mjeseca stupila na snagu“, rekla je Radiju Kostajnica načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović.

Ona je dodala da će danas biti isplaćene tri naknade u ukupnom iznosu 2.300 KM.

„Za četvrtorođeno dijete biće isplaćeno 1.500 KM, za drugorođeno dijete 500 KM i za prvorođenu bebu u porodici 300 KM“, precizirala je Kostadinovićeva.

Podsjećamo, odbornici Skupštine opštine su 5. novembra usvojili Odluku o stimulisanju nataliteta kojom je za rođenje prvog djeteta predviđena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 300,00 KM, odnosno 100,00 više nego do sada.

Za rođenje drugog djeteta, roditelji će dobiti 500 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM.

Za trećerođeno dijete predviđena je novčana pomoć u iznosu od 1.000 KM, za četvrto 1.500 KM i za peto i svako slijedeće dijete 2.000 KM.

Kako se navodi u odluci, razlozi za njeno donošenje su negativni ekonomski trendovi i opredjeljenje opštinske uprave da u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti donese mjere koje bi doprinijele poboljšanju demografske slike na području opštine Kostajnica.

Pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći moći će ostvariti roditelji koji imaju prebivalište na području opštine Kostajnica.