Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je danas Kostajnicu i sastao se sa načelnikom opštine Nikolom Janjetovićem i predstavnicima drvoprerađivača i poljoprivrednih proizvođača.

Ministar je rekao novinarima da je prilikom posjete razgovarano o svim sektorima koje pokriva ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja zaključili smo da je potrebno uložiti dodatni napor da se ona unapredi, jer u posljednje vrijeme imamo trend smanjenja poljoprivrednih gazdinstava, s tim da se proizvođači koji opstaju ukrupnjuju i šire proizvodnju. U vezi s tim i opština i ministarstvo će u budućem periodu izdvojiti dodatna sredstva za podršku poljoprivrednoj proizvodnji“, rekao je Pašalić.

On je naveo da je bilo riječi o temama iz oblasti vodoprivrede, uklanjanju sprudišta i uređenju korita nekih lokalnih vodotokova, dodajući da će se na tome raditi iduće godine.

„Razgovarali smo i o šumarstvu, o problemu sušenja kestena koji je posebno interesantan na ovom području zbog same simbolike i značaja kestena za ovo područje i pokušaćemo da organizujemo, zajedno sa šumarskim fakultetom i Šumama Republike Srpske, određene projekte koji se tiču zaštite kestena“, kazao je Pašalić.

On je rekao da je upoznat da u Kostajnici ima dosta problema u smislu odnosa unutar lovačkog udruženja.

„Moja poruka lovcima je da pokušaju naći zajednički interes i kompromis, jer je stav ministarstva da, gdje god imamo posvađane lovce, oduzimamo lovišta. Ne treba da se dovedemo u situaciju da lokalno lovačko udruženje ostane bez lovišta i u saradnji sa lokalnom zajednicom treba tražiti kompromis“, istakao je ministar.

Kako je naveo, postoji nezadovoljstvo drvoprerađivača koji imaju dovoljno posla i tržište, ali nema dovoljno sirovine.

„Potrebe su oko pet miliona kubika, a mi godišnje usječemo oko dva miliona kubika. Naprosto Šume Republike Srpske ne mgu da isporuče i da isprate sve te zahtjeve, tako da drvoprerađivači traže rješenje u nabavci privatnih šuma i uvozu trupaca. Međutim, ovaj sektor je u usponu, vidimo da je spoljnotrgovinski bilans jako povoljan kad je u pitanju izvoz namještaja, tako da, osim nedostatka sirovine, nema većih problema u plasmanu proizvoda i ministarstvo insistira da se svi ugovori ispoštuju“, naglasio je Pašalić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je obezbijedila trupce za prozvodnju građe za obnovu objekata u zemljotresu. Uslijediće sastanci sa načelnicima opština Kostajnica i Kozarska Dubica, a Kostajnici će biti isporučeno oko 260 kubika.

Načelnik opštine Nikola Janjetović se zahvalio ministru na posjeti i pomoći u sanaciji posljedica zemljotresa.

„Pričali smo o obali rijeke Une, regulaciji potoka Bubnjarica, a načeli smo i temu za koju ćemo već iduće sedmice početi pripremati određene projekte, a to je navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u selu Petrinja“, rekao je načelnik.

Ministar je posjetio porodičnu farmu Glušica u selu Mrakodol, na kojoj su u zemljotresu krajem prošle godine urušeni ili oštećeni prateći objekti.

Mladen Glušica kaže da mu je u sanaciji štete pomogla opština Kostajnica sa 12.000 KM i ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa 5.000 KM.

„Ovo je porodična farma na kojoj radi desetočlana porodica. Imamo 30 krava muzara od kojih dobijamo oko 400 litara mlijeka dnevno. Držimo i tovnu junad, bikove i junice za reprodukciju, oko 60 grla ukupno. U tovu imamo oko 70 svinja i 100 ovaca“, rekao je Glušica.

Pašalić je obišao i poljoprivredno gazdinstvo porodice Babić u selu Petrinja i proizvodni pogon preduzeća „Strigo“ koje se bavi pakovanjem domaćeg lješnika sa porodičnog imanja i drugih orašastih plodova, te otkupom, prodajom i prevozom drvnih sortimenata.