Opština Kostajnica je u fazi formulisanja pravilnika o izmirenju štete koju je uzrokovao zemljotres, a najveći problem su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, rekao je radiju Kostajnica načelnik opštine Nikola Janjetović.

„Ovom odlukom ćemo definisati koliki dio iznosa štete će biti dodjeljen stanovništvu po kategorijama oštećenja. Ono što je najveći problem, jesu neriješeni imovinsko-pravni odnosi, jer ako neko, bez obzira što živi u određenom objektu, nije vlasnik tog objekta, mi imamo ozbiljan problem u izmirenju štete. Tako da je sve ovo što sad radimo zapravo metodologija i način isplate štete“, rekao je načelnik.

On je podsjetio da je opština Kostajnica već dobila prvi dio donacije Srbije, od čega je za sanaciju posljedica zemljotresa predviđeno 975.000 KM, kao i da će za istu svrhu dobiti još dva miliona KM za oko dva mjeseca.

On je dodao da je potpisan ugovor sa Karitasom o izgradnji tipskih objekata.

„Mi smo potpisali ugovor sa Karitasom o gradnji objekata kategorije šest i pet i tu su u procesu određene stvari koje se tiču imovinsko-pravnih odnosa. Tu postoje procedure koje se ne mogu ubrzati, riječ je o tenderima i javnim pozivima i mi taj rok ne možemo skratiti jer bismo kršili zakon. Svi smo mi svjesni da su ljudi u kontejnerima i da nemaju krov nad glavom i trudimo se da to bude najbrže moguće, ali u skladu sa zakonom“, zaključio je Janjetović.