Skupština opštine Kostajnica danas je usvojila rebalans budžeta kojim je budžet  povećan na 5.642.000 KM, odnosno za 3.042.000 KM, koliko je iznosila prva tranša donacije Srbije opštini Kostajnica.

Rasprava o rebalansu na današnjem zasjedanju uglavnom se vodila oko načina utroška ovih sredstava.

Opozicioni odbornici negodovali su što se veći dio sredstava troši u izmirenje duga opštine, a manji u sanaciju štete od zemljotresa.

„Nikako ne možemo doći do informacija na koji su način sredstva odobrena, ko je gore odnio te prioritete, kako se dogovaralo, dokumente koje smo tražili ne možemo dobiti.  Radi se sad u ovom prvom naletu o 3.042.000 KM i naš prijedlog je bio, zbog šteta na kućama i godišnjeg doba, da se sva sredstva sad usmjere u saniranje kuća, stanova i objekata, a da se sa preostalim dijelom, za koji su rekli da će doći za nekih tri, četiri do pet mjeseci, saniraju obaveze opštine“, rekao je radiju Kostajnica odbornik PDP-a Željko Čekić.  

On je izrazio nezadovoljstvo jer ne može dobiti objašnjenje koje su to obaveze opštine, specificirano, i jer se ne poteže pitanje odgovornosti za nastala dugovanja. 

„Po našem mišljenju neko je debelo kriv i odgovoran za sve to što se desilo u opštini, zašto radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi na platu u mnogim ustanovama, počevši od opštine, zašto nisu plaćane obaveze po kreditima i zašto nisu plaćane obaveze za struju. Oni sad preko svega toga jednostavno žele da pređu kao da se nije desilo. Po nama to nije u redu i iz tog razloga mi nismo mogli dati glas za to“, rekao je Čekić. 

Načelnik opštine Nikola Janjetović istakao je da su četiri opštine dobile donaciju Srbije i da se prvi dio donacije za sve četiri opštine odnosi na izmirenje obaveza, a drugi dio na projekte.

„Opština Kostajnica, odnosno tim koji sam vodio na sastanak u Beograd, odrekao se razvojnih projekata i tražio da se sredstva koja su predviđena za razvojne projekte usmjere u projekte sanacije objekata oštećenih u zemljotresu“, pojasnio je Janjetović.

On je dodao da će, od prvog dijela donacije Srbije u iznosu od 3.042.000 KM , 950.000 KM biti usmjereno u sanaciju oštećenih objekata, a po isplati ovog dijela, dolazi i druga tranša u kojoj dva miliona idu za izmirenje štete od zemljotresa i milion za tekuću likvidnost opštine.

„Tako da nije tačno ovo što prezentuje opozicija da se sredstva ne koriste namjenski. Riječ je o namjenskim sredstvima, a kontrolu vrše ministarstva finansija Republike Srpske i Srbije. Mislim da je sasvim čisto i sasvim jasno. Neko dobru situaciju i veliku borbu može prezentovati na ružan način, ali to je njihov posao jer nisu ni pososbni ni spremni i zato su tu gdje jesu“, zaključio je Janjetović.