Polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu danas je obilježen 7. jul, Dan boraca opštine Kostajnica.

 

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miroslav Marinković rekao je Radiju Kostajnica da su borci iz Kostajnice prošli gotovo sva ratišta tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Učestvovalo je više od 900 boraca sa područja naše opštine koji su prošli skoro sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, srbobranskog, grahovskog do Suve Međe. 

Za Republiku Srpsku život su dala 43 borca iz Kostajnice, a 124 su ranjena. 

„Kod nas je stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija uglavnom završeno. Jedini problem je materijalni status, na koji ne može da utiče lokalna zajednica, nego država koja bi trebalo da poveća borački dodatak“, kazao je Marinković.

Načelnik opštine Nikola janjetović čestitao je Dan boraca svim borcima opštine Kostajnica, ističući da važni datumi i važni doprinosi, posebno doprinos boraca Republike Srpske, ne smiju biti zaboravljeni.

„Opština ne može mnogo da utiče na poboljšanje statusa boračkih kategorija, možemo vršiti određene koordinacije, a Boračke organizacije i institucije Vlade Srpske su osnovna adresa za rješavanje problema boračkih kategorija“, rekao je Janjetović.

On je dodao da se za funkcionisanje opštinske Boračke organizacije ove godine iz budžeta izdvaja 13.000 KM.

Vijenac na spomenik borcima poginulim u odbrambeno otadžbinskom ratu su položili načelnik opštine Nikola Janjetović, predsjednik opštinske boračke organizacije Miroslav Marinković i predsjednik predsjedništva opštinske Boračke organizacije Branko Grublješić.