Predstavnici firme „Karl Kuehne“ održali su danas u Kostajnici prezentaciju na temu „Uzgoj krastavaca kornišona“.

„Imajući u vidu epidemiolške uslove, a uz saradnju sa našim saradnicima iz odjeljenja za poljoprivredu, danas smo održali sastanak sa starim i novim proizvođačima koji rade za našu firmu“, rekao je Radiju Kostajnica Miloš Đurašinović, šef stručnog tima agronoma u firmi „Karl Kuehne“.

Prema njegovim riječima, ova firma ima svoje zastupništvo u Kozarskoj Dubici od 2015. godine i djeluje u 15 opština.

„Cilj današnje prezentacije bio je da se svi upoznaju sa uslovima i načinom rada naše firme i sa novim izmjenama u ugovoru, kao i upoznavanje sa novom tehnologijom koja podrazumijeva raniju sadnju. Takođe, ujedno smo obavili i potpisivanje ugovora“, rekao je Đurašinović.

On je dodao da su u Kostajnici u prošloj godini imali 7 kooperanata, te da ove godine očekuju preko 10.

„Posebno nam je drago što su ljudi zainteresovani za ovu vrstu proizvodnje, gdje vide neku sigurnu dobit i pouzdanog partnera, jer smo mi ovdje već šest godina“, kazao je Đurašinović.

Đurašinović je pojasnio da svi proizvođači treba da ispunjavaju određene uslove, to jeste da imaju dobro zemljište, radnu snagu u domaćinstvu, da obezbijede dovoljnu količinu vode, te da pripreme zemljište i stubove koji su potrebni za ovu vrstu proizvodnje.

„Što se tiče uslova firme, garantujemo siguran otkup, sedmičnu isplatu, dajemo stručnu i maksimalnu podršku agronoma na terenu koji obilaze proizvođače i daju im sve neophodne preporuke za ostvarivanja visokih prinosa“, dodao je Đurašinović.

On je naglasio da firma nudi finansiranje materijala, što znači da oni daju sav neophodan repro materijal, to jeste mrežu, foliju, đubriva, pesticide i komplet sistem za navodnjavanje.

„Prve dvije sedmice isplaćujemo novac našim proizvođačima na račun, a od treće sedmice krećemo sa odbijanjem duga, koji se odbija sukcesivno dok se ne izmiri“, rekao je Đurašinović.

U prošloj godini jedan proizvođač iz Kostajnice bio je treći u regionu po ostvarenim rezultatima za 2020. godinu, a svoje zadovoljstvo u poslovanju sa ovom firmom prenijela nam je i Dragana Miljuš iz Gornje Slabinje.

„Ovo je sedma godina kako radimo za ovu firmu i zadovoljni smo i cijenom i otkupom. Preporučila bih svima koji žele da rade i zarade da se bave ovim poslom“, rekla je Miljuš.