Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović učestvovao je juče u Banja Luci na trećoj radionici za gradonačelnike i načelnike lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Juče je u Banja Luci realizovana treća radionica za gradonačelnike/ načelnike lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u organizaciji Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske na kojoj su upoznati sa zakonskim okvirima, ovlašćenjima, postupcima i koordinacijom u slučaju vanrednih situacija, načinom vršenja procjene i analize rizika, te planiranjima i načinima djelovanja u kriznim situacijama. Rukovodioci jedinica lokalne samouprave su, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, obavezni proći ovu obuku, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srpske.

Obuka je bila u vidu jednodnevnog predavanja u kojem su se prvi ljudi lokalnih zajednica upoznali sa ulogom koju imaju kao komandanti štabova ali i ovlašćenjima i načinom djelovanja, kako institucija, tako i građana i privrednih subjekata.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića, ove godine, za razliku od prethodnih kada se obuka nije održavala zbog nedovoljne zainteresovanosti, možemo se pohvaliti velikim odzivom (više od 80%). Prema njegovim riječima, razlog za povećan interes vjerovatno leži u činjenici da je većina gradonačelnika/načelnika poučena iskustvom iz Kostajnice, ali i cjelokupnom situacijom izazvanom bolešću “kovid 19” odlučila da prođe ovu jako korisnu obuku, navodi se na sajtu Vlade.