Srednjoškolski centar Kostajnica jedan je od teže oštećenih objekata javnih institucija i ustanova.

Zemljotres, 29. decembra prošle godine, pričinio je na ovom objektu značajna oštećenja zbog čega redovna nastava za srednjoškolce još nije počela i odvija se na daljinu, rekla je Radiju Kostajnica direktor škole Jelena Jaćimović Janjetović.

„Objekat su detaljno pregledali statičari Republičke direkcije za obnovu i izgradnju i utvrdili da je potrebno sanirati oštećenja da bi učenici i radnici bili bezbjedni i da bismo mogli početi sa redovnim nastavnim procesom“, rekla je Jaćimović Janjetović.

Prema njenim riječima, neophodna je sanacija dume koja se urušila i pričinila štetu na oko 30 kvadrata krovne konstrukcije, te srušila nadstrešnicu na ulazu u objekat i dio krova kotlovnice.

Ona je dodala da je oštećen i jedan nosivi stub na tavanu koji je neophodno sanirati da bi čitava krovna konstrukcija bila stabilna.

Urušila su se i tri dimnjaka, a za sanaciju su predviđene i popucale nadstrešnice od armiranog stakla koje se nalaze na glavnim ulazima za djecu i profesore.

„Rigips ploče na trećem spratu su popadale, potrebno ih je sve zamijeniti. Treba presložiti i zamijeniti i sve rigips ploče u holu škole koje su popadale ili su oštećene i vise sa stropova“, navela je Jaćimović Janjetović.

Ona je dodala da su u svim učionicama i ostalim prostorijama u školi vidljive pukotine na zidovima, a učionica  za engleski jezik je najkritičnija jer je u ovoj prostoriji sa obje strane pukao jedan zid.

Prema njenim riječima, treći sprat na kome se nalazi školska biblioteka je neupotrebljiv.

Možda najznačajnija oštećenja, kako je navela, ima fiskulturna sala koju će biti teško sanirati jer su popucali sastavi stubova sa ostalim dijelovima ovog objekta.

Ona je dodala da je uništen i dio računarske opreme, školski inventar, te dio namještaja.

Veća šteta je izbjegnuta zahvaljujući pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite.

„Bez pomoći Civilne zaštite mi ne bismo uspjeli to privremeno da saniramo i materijalna šteta bi bila neuporedivo veća, jer je poslije zemljotresa počeo padati snijeg, to bi prokišnjavalo i zaista bi šteta bila nemjerljiva. Spomenula bih i radnike škole, volontere i učenike koji su došli da volontiraju“, istakla je Jaćimović Janjetović.

Ona je rekla da je proces nastave na daljinu zbog neuslovnosti objekta, a u skladu sa odobrenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, produžen do 8. februara.

Srednjoškolski centar u Kostajnici pohađa 125 učenika iz Kostajnice, Novog Grada i Kozarske Dubice koji stiču znanje u četiri struke: elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, zdravstvo i saobraćaj.

Kako kaže direktor škole Jelena Jaćimović Janjetović, na svu sreću, 29. decembra prošle godine oko 12.20 časova, nastava je bila završena i učenici nisu bili u školskom objektu na koji se obrušila razorna snaga zemljotresa.