Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić posjetio je danas opštinu Kostajnica i obećao pomoć u skladu sa mogućnostima ove organizacije.

„Mi nismo u mogućnosti da mnogo pomognemo, naša pomoć će biti u onoj mjeri u kojoj je to moguće, neće biti ni simbolična, ali neće biti ni posebno velika jer nemamo dovoljno sredstava za ovu namjenu“, rekao je Savčić novinarima.

On je dodao da je došao u Kostajnicu na poziv saboraca da obiđe najugroženije pripadnike Boračke organizacije, odnosno demobilisane borce vojske i policije Republike Srpske čiji su objekti teško oštećeni u zemljotresu.

Savčić je istakao da, ono što smo odbranili u ratu, moramo očuvati u miru, bez obzira o kakvim se izazovima radi.

„Nismo pošteđeni posljednje decenije ni poplava ni zemljotresa, ali ne smijemo klonuti duhom, moramo ostati jedinstveni i pomagati jedni drugima koliko možemo. Svakako je ovo prilika da mnogi u Srpskoj, građani, institucije, lokalne zajednice, javna i privatna preduzeća, vide u kakvom se stanju nalazi naš narod na ovom području. Ovo je i prilika za apel za svaku vrstu pomoći da ovo što prije saniramo i da ovaj narod zadržimo na ovom području“, rekao je Savčić.

Ranko Maleš, borac prve kategorije iz sela Petrinja rekao je da mu ova posjeta mnogo znači i da je svaka pomoć sada dobrodošla.

Njegova kuća je kategorisana četvrtim stepenom oštećenja.

„Nema zida u kući koji nije popucao, posebno gornji sprat, pa smo supruga, majka i ja sada u prizemlju“, kaže Maleš.

Branko Grublješić, borac druge kategorije, čija je kuća takođe oštećena i zahtijeva sanaciju, kaže da svaki mali znak pažnje prema ljudima koji su stradali znači mnogo.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da se kategorizacija objekata vrši na osnovu propisane metodologije u kojoj je tačno opisano šta na objektu mora biti oštećeno za određenu kategoriju.

Prema njegovim riječima, kategorizacija bi trebalo da bude završena za dvadesetak dana.