Lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 15. novembra i Opštinska izborna komisija Kostajnica privodi kraju pripreme za provođenje izbora.

 

Predsjednik OIK-a Svjetlana Bajalica rekla je Radiju Kostajnica da su formirani svi birački odbori, uključujući tri mobilna tima, a izvršena je i obuka članova biračkih odbora.

Prema njenim riječima, imenovana su dva mobilna tima za lica koja, zbog starosti, bolesti ili invalidnosti, nisu u mogućnosti da izađu na biračka mjesta, te jedan poseban mobilni tim za glasače koji su pozitivni na virus korona ili su u izolaciji.

“Navedenoj kategoriji birača je omogućeno da ostvare pravo glasa ukoliko, uz pisani zahtjev, izbornoj komisiji dostave i odgovarajući akt nadležne ustanove ili organa, odnosno medicinski nalaz ili akt o izolaciji”, kazala je Bajalica.

Kako je navela, Opštinska izborna komisija Kostajnica obezbijedila je sva materijalno-tehnička sredstva potrebna biračkim mjestima za higijensko-epidemiološku zaštitu članova biračkih odbora i birača - maske, vizire, rukavice, beskontaktne toplomjere, zaštitne kombinezone, dezinfekciona sredstva i drugo.

Bajalica je rekla da je za predstojeće izbore u Kostajnici registrovano 5.046 birača koji će svoje pravo glasa moći iskoristiti na 14 biračkih mjesta, od čega je 13 redovnih i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

“Na nepotvrđenim glasačkim listićima mogu da glasaju birači koji su registrovani za glasanje putem pošte, a na dan izbora se zateknu na području naše opštine, kao i redovni birači koji se ne nalaze na zaključenom izvodu iz centralnog biračkog spiska, a posjeduju važeći identifikacioni dokument, odnosno ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš BiH, te potvrdu izdatu od centra za birački spisak naše opštine za glasanje na nepotvrđenim, kovertiranim glasačkim listićima”, objasnila je Bajalica i dodala da su se za glasanje putem pošte prijavila 223 lica.

Na Lokalnim izborima 2020. u Kostajnici su kandidovana četiri kandidata za načelnika opštine i 14 kandidatskih lista za Skupštinu opštine.

Rad Opštinske izborne komisije, Centra za birački spisak i biračkih odbora posmatraće 172 akreditovana posmatrača ispred političkih subjekata.