У општини Костајница данас је организовано потписивање Изборног етичког кодекса политичких субјеката који учествују на Локалним изборима 2020. године у нашој локалној заједници, рекла је Радију Костајница предсједник Општнске изборне комисије Свјетлана Бајалица.

 

„Овај чин потписивања кодекса представља доказ добре намјере политичких субјеката да ће током кампање поштовати предвиђене кључне принципе: праведности, транспарентности, уздржавања од говора мржње, узајамног поштивања као и културнополитичког дијалога, те да ће на тај начин промовисати слободне и поштене изборе“, рекла је Бајалица.

Она је додала да досљедно поштовање предвиђених правила даје повјерење грађанима у изборну комисију и у кандидате који ће бити изабрани и чинити власт сљедеће четири године.

„Иницијативу за подршку фер локалним изборима ове године, утемељену на политичкој конкуренцији, без поларизирајуће реторике и реторике подјела је покренула Мисија ОЕБС-а, а Општинска изборна комисија и политички субјекти су исту подржали“, навела је Бајалица.

Према њеним ријечима, на предстојећим изборима у општини Костајница учествује 14 политичких субјеката са 14 кандидатских листа и четири кандидата за начелника.

Изборна кампања почиње 16.10.2020. године.