Polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno otadžbinskom ratu, u Kostajnici je danas obilježeno 25 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Vijence su položili načelnik opštine Drago Bundalo, komandant Borbene grupe Balj, koja je učestvovala u odbrani Kostajnice Dušan Đenadija i delegacija opštinske Boračke organizacije.

Bundalo je rekao Radiju Kostajnica da hrvatske vojne snage 18. i 19. septenbra 1995. godine nisu uspjele da uđu u teritoriju opštine Kostajnica jer ih je vojska zaustavila, a u granatiranju su poginula tri civila.

“Tada je na grad je palo oko 6.000 granata i pričinjena je šteta od 40 miliona KM, grad je bio bukvalno razrušen. Ipak, mi smo se oporavili i nastavljamo da gradimo i razvijamo našu opštinu”, istakao je Bundalo.

Dušan Đenadija, komandant borbene grupe "Balj", koju su činili borci iz Prijedora, Kostajnice, Novog Grada, Kozarske Dubice i haubičke baterije, rekao je da je presudnu ulogu u odbrani Kostajnice imao narod koji nije napuštao svoja ognjišta.

“Poznato je da vojska baš ne brani napuštene prostore, narod je ostao ovdje zbog čega je vojska bila motivisana da brani ovu teritoriju. Svi smo bili složni: narod, vojska, rukovodstvo opštine, civilna zaštita, direktori preduzeća, sveštenstvo, svi smo bili zajedno kao jedan tim”, kaže Đenadija.

On se prisjetio da su hrvatske vojne snage u dva navrata prišle teritoriji Kostajnice, ali su oba puta uspješno eliminisane.  

“Uspjeli su da pređu Unu na ušću Strigove u ovu rijeku, međutim vojska je te snage eliminisala i taj napad spriječila. Sutradan tijela nismo našli, ali našli smo tragove kao dokaz ovog napada", kazao je Đenadija.

Prema njegovim riječima, naša strana mosta nije odmah srušena, jer je procjena bila da je tako lakše organizovati odbranu.

“Međutim oni su u toku noći potpodili svoj srušeni dio mosta i uspjeli sa pješadijom da dođu do naših rovova gdje je par vojnika, koji su imali hrabrosti i koji su se snašli u tom momentu, uspjelo da taj napad odbiju. Imali smo jednog ranjenog vojnika i kad smo ga nosili sa položaja hrvatski vojnici su pomislili da bježimo. Naši sistemi veze su uhvatili naredbu njihovog oficira koji je, misleći da se povlačimo, rekao da sve udarne grupe krenu na most”, kaže Đenadija.

Most je srušen u noći sa 18. na 19 septembar po naredbi Komande korpusa, jer se očekivao novi napad.

Đenadija je rekao da je napad najprije počeo na Novi Grad i Kozarsku Dubicu i da je u taktičkom smislu procjena bila da je Kostajnica glavni pravac napada.

“To se tako radi da bismo mi svoje snage razvukli i dali u ispomoć, a ovdje ostali slabi. Međutim bili smo dobro organizovani i uspjeli odbraniti Kostajnicu bez vojnih žrtava i sa tri civilne žrtve”, pojasnio je Đenadija.