Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostajnica oformilo je danas spasilački tim specijalizovan za spasavanje na vodi.

„Kupili smo čamac namijenjen za spasavanje na vodi, a unutar naše vatrogasne jedinice oformili smo specijalni tim zadužen za ove aktivnosti“, rekao je Radiju Kostajnica komandir DVD-a Siniša Glušica.

Glušica dodaje da će čamac služiti i unesrećenima za vrijeme poplava, što je od velikog značaja za našu opštinu koja se već susretala sa ovim problemom.

 „Od ranije je bilo potrebe za ovakvim timom, jer nismo imali svoje plovno vozilo, tako da smo se morali oslanjati na usluge vatrogasnih društava iz Novog Grada ili Prijedora. Došli smo na ideju da nabavimo jedno plovilo, čija je vrijednost bila 30 000 KM, a nabavljeno je 2019. godine uz pomoć donacije Vatrogasnog saveza Republike Srpske i evo danas je napokon postavljeno na vodu“, pojasnio je Glušica.

On je istakao da je formiranju ovog specijalnog tima danas prisustvovao i kolega iz vatrogasnog društva iz Prijedora, Radenko Petrić, predsjednik stručno tehničke komisije i komandant regije Prijedor.

„Svake godine se trudimo da nabavimo nešto novo od opreme, zavisno od potreba u lokalnoj zajednici. Prije nabavke ovog čamca, 2016. godine, nabavljeno je vatrogasno vozilo „Mahindra“, koje se pokazalo kao izuzetno korisno“, napomenuo je Glušica.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostajnica trenutno ima tri profesionalna vatrogasca i 20 dobrovoljaca, a spasilački tim se sastoji od tri člana, koliko je i predviđeno za posadu ovakvog čamca.