U opštini Kostajnica danas su potvrđena četiri slučaja zaraze virusom korona, potvrdio je Radiju Kostajnica portparol opštine Aleksandar Pašić.

 

„Radnici Doma zdravlja Kostajnica juče su na virus korona testirali pet radnika jednog privatnog preduzeća, a iz Instituta za javno zdravstvo RS danas su stigli pozitivni nalazi za njih četvoro“, rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, zaražena lica su dobrog zdravstvenog stanja i nemaju teške simptome, ali će, kako nalaže procedura, biti hospitalizovani gdje će biti praćeno njihovo stanje.

Pašić je dodao da je opštinski Štab za vanredne situacije poručio da nema razloga za paniku, ističući da je ova situacija bila očekivana i da je bilo pitanje vremena kad će se virus korona pojaviti i u našoj lokalnoj zajednici.

On je naglasio da higijensko–epidemiološka služba Doma zdravlja Kostajnica preduzima sve mjere i radnje koje su propisane protokolima za rad u ovakvim situacijama, te radi na identifikaciji svih kontakata koji dolaze iz tog žarišta.

Pašić je dodao da će ovo preduzeće biti zatvoreno 14 dana.

„Štab je na današnjoj sjednici, koja je sazvana zbog pogoršane higijensko-epidemiološke situacije, donio zaključke koji se tiču pojačane kontrole nošenja maski u zatvorenom, držanja socijalne distance i primjene svih drugih mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. U narednom periodu vršiće se dezinfekcija prostora u kome su radile zaražene osobe, javnih površina, ulaza i stubišta zgrada, staračkih domova, igraonica, igrališta i drugih prostora“, kazao je Pašić.

On je poručio da je odgovornost na pojedincima i da se mora koristiti zaštitna oprema, voditi računa o ličnoj higijeni, socijalnoj distanci i redovno  vršiti dezinfekciju radnog prostora, u skladu sa preoporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

Komunalna policija i zdravstveni inspektor će vršiti pojačanu kontrolu poštovanja propisanih mjera.

Do danas je na području opštine Kostajnica testirano ukupno 79 lica.

Zaraženo je ukupno pet osoba, a među njima je i jedno lice koje je zaraženo u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je boravilo, ali ovo lice nije dolazilo na područje opštine niti je imalo kontakte sa licima sa područja opštine Kostajnica.