Odbornici Skupštine opštine Kostajnica danas su na drugoj vanrednoj sjednici usvojili Rješenje o razrješenju načelnika odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Nenada Reljića i Rješenje o opozivu i smjeni zamjenika načelnika opštine Gorana Rabata.

Odbornici su usvojili i Odluku o smanjenju plata opštinskim funkcionerima, te imenovali komisiju za izradu nacrta budžeta za 2020. godinu.

Predsjednik Skupštine opštine i opštinskog odbora SNSD-a Nikola Janjetović rekao je novinarima da će ova komisija sada pistupiti izradi nacrta budžeta.

“Opština je trenutno u privremenom finansiranju i plaćanja vrši na osnovu budžeta iz prošle godine, činjenica je da određene institucije imaju kašnjenja u isplati plata, ali to nije vezano za neusvajanje budžeta već za raniji period. Ova komisija će pokušati uraditi nacrt budžeta jer čitava ova situacija je počela sa negativnim revizorskim izvještajem koji je ‘otvorio oči’ i prema kome mi, kao odbornici, ne dobijamo adekvatne informacije”, rekao je Janjetović.

On je prokomentarisao i smanjenje plata opštinskih funkcionera, odnosno načelnika opštine i zamjenika načelnika opštine.

“Naša zamisao je da se načelnik mora sankcionisati, da nije izborna godina mi ne bismo pričali o platama funkcionera, nego bismo išli na opoziv načelnika. Načelnik ignoriše rad skupštine više od sedam mjeseci, na odbornička pitanja ne odgovara, na inicijative ne odgovara, mi ne možemo, kao odbornici, dobiti informaciju koliko je opština dužna i treba da glasamo za njegov nacrt budžeta, a ne znamo koliko smo dužni… Za načelnika postoji smjena, ali kako to sad ne možemo uraditi, onda smo vođeni idejom da se načelnik mora sankcionisati da počne da radi svoj posao, i on i zamjenik načelnika. Ovo je kao oblik diciplinske komisije, smanjena plata na tri mjeseca dok se ne počne raditi, kad počnete raditi mi to možemo povući odmah”, kaže Janjetović.

Željko Čekić, šef kluba odbornika PDP-a, koji je danas imenovan za predsjednika Komisije za izradu nacrta budžeta  za 2020. godinu rekao je će komisija pokušati izraditi nacrt budžeta do 30. juna ove godine.

“Najgore od svega je što su rokovi već prošli i što imamo stalnu opstrukciju organa opštinske uprave u dobijanju dokumenata, što je potrebno za izradu nacrta budžeta. Međutim sješćemo zajedno, pozvaćemo i načelnika i sve koji učestvuju u procesu donošenja nacrta budžeta da nam pomognu i da budemo svi zajedno na istom zadatku pa ćemo vidjeti koliko ćemo uspjeti”, kazao je Čekić.

Čekić kaže da su se odbornici trudili da sve, uključujući današnje smjene Reljića i Rabata, bude u skladu sa zakonom.

“U kontinuitetu, već petu godinu, govorimo da ovo što se radi u Kostajnici nije dobro, sad je napokon došlo vrijeme da se tome kaže dosta, oni imaju pravo da traže svoju zadovoljštinu na sudu, mi smo se kao odbornici trudili da sve bude u skladu sa zakonom i da smo htjeli da se nešto odradi ‘preko koljena’ mi bismo to već uradili u decembru. Do dan danas se čekalo da se pokuša sa njima naći neki zajednički jezik , da oni private realnost nove skupštinske većine, oni to nisu htjeli ni jednog trenutka i nažalost mi smo dovedeni u situaciju da ne možemo doći ni do kakvog dokumenta i sad smo bili prisiljeni da to uradimo”, kaže on.

I odbornik Ujedinjene Srpske Neven Đenadija nedostatak saradnje navodi kao jedan od najvećih problema.

“Mi već od kraja novembra, kada je formirana ova skupštinska većina, imamo ozbiljne probleme u prikupljanju informacija. Jedan dio smo uspjeli prikupiti, ali neke informacije od načelnika odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti nismo nikad dobili. U pitanju su informacije o svim neplaćenim obavezama opštine iz prethodne godine i niko od odbornika ne zna kolike su te obaveze, nemamo završni račun, dakle totalna nesaradnja sa odbornicima skupštine opštine. Pored toga i svojevrsno uvredljivo ponašanje prema nama, na prethodnoj sjednici dao je izjavu koju smo danas takođe iskoristili. Isto tako u nacrt budžeta nije uvršten iznos iz sporazumnog rješenja između načelnika opštine i akcijskog fonda RS koji iznosi oko 15.200 KM na mjesečnom nivou, što je na godišnjem nivou skoro 182.000 KM i to sve nije uvršteno dva puta u plan nacrta budžeta. Mi ne možemo da se pravimo da to ne postoji i smatramo da, dok su ovi ljudi na svojim funkcijama, mi ne možemo nastaviti da radimo svoj posao i da je do ovoga moralo da dođe u ovom momentu. Smjena zamjenika načelnika je isto u skladu s ovim svim što se dešava. Zamjenik načelnika je takođe dobijao pitanja od odbornika i predsjednika skupštine i nikad se po tim pitanjima nije očitovao i nikad skupštinu nije informisao o problemima kad su pitanju realokacije koje su rađene od doznaka građanima sa Centra za socijalni rad na, naprimjer, isplatu kredita ili tekuće troškove, a nije nam dao ni informaciju o ovom sporazumnom rješenju između opštine i akcijskog fonda koje ide od avgusta prošle godine. Smatramo da tu postoji ozbiljna odgovornost, pogotovo u nečinjenju”, naveo je Đenadija.

On je dodao da skupština nema nadležnost da imenuje novog načelnika odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti, kao ni zamjenika načelnika.

“Što se tiče dalje procedure, ova skupština zakonski ne može da imenuje, dakle imenovanja predlaže načelnik opštine i mi se možemo samo nadati da ćemo u dogovoru sa načelnikom opštine moći postići određenu saglasnost po tom pitanju, a možda i ne, to sad sve zavisi šta će se dešavati u nekom narednom period”, kazao je Đenadija.

Goran Rabat, smijenjeni zamjenik načelnika opštine Kostajnica smatra da je riječ o omalovažavanju načelnika i najavljuje da će se načelnik, u ime izvršne vlasti, žaliti na ovu odluku resornom ministarstvu i Ustavnom sudu.

“Nova skupštinska većina je donijela odluku da sankcioniše načelnika i zamjenika načelnika, to je nečuveno, da se načelniku opštine smanji plata na jednu prosječnu platu, dok predsjednik skupštine ostaje na svojoj plati, odnosno dvije prosječne plate, dakle duplo većoj nego što je načelnikova. I potpredsjednik skupštine da ima platu 55 procenata od plate predsjednika skupštine. To bi izgledalo ovako: Da predsjednik skupštine ima oko 1.970 KM platu, potpredsjednik skupštine 1.100 KM, a načelnik 970 i zamjenik načelnika 700 KM plate. Ova skupštinska većina želi da omalovaži načelnika, rukovodstvo opštine, izvršnu vlast i SDS u Kostajnici”, naglasio je on.

Nenad Reljić načelnik odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Kostajnica, koji je danas smijenjen sa te funkcije, ističe da je u pitanju politički obračun.

“Stvar je vrlo jasna, čim mi u vanrednom stanju sazivamo sjednicu za smjenu funkcionera i službenika opštine Kostajnica, jasno je da tu nije u pitanju stvarna potreba nego politički obračun. I ja i služba ćemo ići na sudski spor da to riješimo u skladu sa zakonom, ovdje je u pitanju maskimalno nepoštivanje zakona, odnosno manipulacija zakonima”, rekao je Reljić.

Prema njegovim riječima, skupština nema nadležnost da smjenjuje načelnike odjeljenja u opštinskoj upravi.

“Zakonom o lokalnoj samoupravi jasno je definisano da se načelnici odjeljenja i zamjenik načelnika biraju i razrješavaju na prijedlog načelnika opštine, a u ovom slučaju nema tog prijedloga i ovo je kršenje zakona. Nije ovo prvi slučaj, već postoji sudska praksa gdje su sudovi presudili u korist načelnika odjeljenja i zamjenika načelnika u više opština, tako da će nam to biti argument više”, kaže on.

Slavko Avramović predjsednik kluba odbornika SDS-a  rekao je da je tražio pojašnjenje smanjenja plate načelnika i zamjenika načelnika opštine.

“Dobio sam objašnjenje da je riječ o privremenoj odluci trajanja tri mjeseca i to djeluje kao sankcija za načelnika, s obzirom  da on, po njihovom mišljenju, nije ispunjavao obaveze koje mu pripadaju. Mislim da ovo nije bila praksa i ne znam koliko je to u skladu sa zakonom i pravilnikom o platama u opštinskoj upravi, mislim da će tu doći do određenih sudskih procesa i mislim da to nije dobro, jer kakav god bio ishod, štetu će imati građani i budžet opštine Kostajnica”, rekao je Avramović.

Druga vanredna sjednica Skupštine opštine Kostajnica održana je u velikoj bioskopskoj sali i zbog ograničenih tehničkih mogućnosti nije bilo direktnog prenosa sjednice.

Snimak sjednice poslušajte sutra u programu Radija Kostajnica.