Odjeljenje za privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Kostajnica, Odsjek za poljoprivredu, saopštilo je danas da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo pravo na podsticajna sredstva za regresiranje sjemena domaćeg hibridnog kukuruza BL-43.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donošenjem dopuna Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, obezbijedilo je pravo na podsticajna sredstva za regresiranje sjemena za proljećnu sjetvu poljoprivrednim proizvođačima koji su u tekućoj godini kupili sjeme domaćeg hibridnog kukuruza BL-43, selekcionisanog i proizvedeneg u Republici Srpskoj u iznosu od 50 odsto od cijene sjemena”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da pravo na podsticajna sredstva za regresiranje sjemena imaju i gazdinstva koja nisu upisana u Registar poljoprivrednikh gazdinstava.

Ovo pravo se ostvaruje na osnovu zahtjeva, koji se podnosi Agenciji za agrarna plaćanja, a uz zahtjev se prilaže fiskalni račun iz tekuće godine na kojem je naznačen naziv hibrida.